Dla jednych picie kawy to rutyna, bez której nie wyobrażają sobie rozpoczęcia kolejnego dnia. Dla innych — to prawdziwy rytuał, który musi być wykonany z należytym szacunkiem i starannością.
Espresso czy caffe machiato?
Kawowych gustów jest wiele. Dla jednych ideałem jest małe espresso, wypijane natychmiastowo po jego otrzymaniu, a inni wolą dużą kawę z mlekiem, którą delektują się przez dłuższy czas. Bez względu na to, co wybieramy, ważne, aby podać kawę w odpowiednim naczyniu.
Espresso, czyli małą i mocną kawę, pija się zazwyczaj w małych filiżankach, które wręcz przypominają szkło zabawkowe z domku dla lalek. Szklanki do kawy z mlekiem i szklanki do kawy mrożonej, są wysokie i smukłe – zobacz w sklepie Technica. Dodatkowo podaje się do nich odpowiednio długą łyżeczkę. To istotne, aby podać napój w odpowiednim szkle, ponieważ niektórzy twierdzą, że wpływa to wręcz na smak wypijanej kawy.
Kawa jako deser
Niektórzy kawę traktują jako deser. Zwłaszcza kawa mrożona podawana w specjalnych szklankach do kawy mrożonej, sprawdza się idealnie jako małe co nieco w upalne dni. To połączenie kawy i lodów, idealne dla ochłody i orzeźwienia, dodające energii. Kawa mrożona to połączenie napoju i deseru w jednym, co sprawia, że pokochało ją bardzo wielu kawoszy.