Creme brulee to francuski przysmak, który zdobył sławę na całym świecie. Nikomu nie trzeba go przedstawiać. Słodki, kremowy i kruchy jednocześnie, do jego przygotowania wykorzystuje się specjalny palnik do creme brulee.
Creme brulee – jak się go przygotowuje?
Na początku gotuje się śmietankę z dodatkiem cukru oraz kilku ziarenek prawdziwej wanilii, gdy śmietanka zacznie się gotować na brzegach, to znak, że należy ją zacząć studzić. Następnie żółtka należy ubić, jednak nie na puszystą masę, potem należy dodać ciepłą śmietankę i ubić całość. Następnie należy wypełnić foremki masą i wstawić je do piekarnika na 50 min. na 100 st. C, krem powinien być ścięty, a całość najlepiej studzić przez całą noc (kto by tyle czekał?). Po schłodzeniu na wierzch należy posypać równą warstwą cukru i użyć palnika do creme brulee (klik). Cukier się rozpuści, zrumieni i utworzy się charakterystyczna skorupka.
Czy można czymś zastąpić palnik gazowy do kuchni?
Zaleca się, by użyć właśnie specjalny palnik do creme brulee, ponieważ dzięki niemy uzyskamy idealny efekt równo skarmelizowanego cukru, którego nie osiągnie się za pomocą zwykłego palnika czy zapałki, a krucha górna warstwa to jeden z kluczowych elementów tego deseru.