Grill w restauracji to urządzenie, które w rękach odpowiedniego kucharza potrafi znacznie uatrakcyjnić i urozmaicić oferowane menu. Jednak jak każde urządzenie, grill wymaga specjalnego czyszczenia i konserwacji, które wymagane są zarówno przez przepisy sanitarne, jak i pozwalają na dłuższe zachowanie sprawności urządzenia.
Różne rodzaje grilli – różne procedury czyszczenia i konserwacji
W zależności od tego, czy w lokalu gastronomicznymi używany jest grill elektryczny, na przykład grille żeliwne, gazowe, czy też tradycyjny grill opalany węglem drzewnym stosowane są inne procedury związane z jego czyszczeniem i konserwacją. Na rynku istnieje wiele specyfików, które przeznaczone są do tego rodzaju urządzeń, a największe firmy dostarczające środków czystości do gastronomii w swoich ofertach mają również specjalistyczne, certyfikowane środki przeznaczone do czyszczenia, konserwacji i dezynfekcji grilli.
Należy pamiętać że różne środki powinny być stosowane do różnych powierzchni. Grille, których płyta, czy elementy mające kontakt z przygotowanym jedzeniem wykonane są z żeliwa, czy stali, powinny być czyszczone przy pomocy odpowiednio dobranych środków. Oprócz czyszczenia, warto również pamiętać o odpowiedniej konserwacji, która zapewni urządzeniu trwałość.